Orar  |  Harta  |  eLibrary  |  Web lessons  |  Moodle 1  |  Moodle 2  |  SIMC  |  ACTE

Catedra de Limba și Literatura Română

LupuDoina

Doina Lupu

ȘEF CATEDRA DE LIMBA ȘI LITERATURA ROMÂNĂ

  lupu@ceiti.md        022 530-001

Biroul nr.15  |  Programul de lucru: 8.00 – 17.00

Activitățile din cadrul catedrei

Concursul: "Cel mai bun eseu de promovare a literaturii"

„ Cărțile sunt psihologi mai profunzi decât oamenii ”
( Nicolae Manolescu )

Sunt de acord cu afirmația lui Nicolae Manolescu, deoarece cărțile au un rol foarte important în viața noastră. Ele ne sunt alături în situații plăcute, dar și dificile, ne ascultă și ne susțin atunci când nu avem cu cine discuta despre nelpăceri, cui să-i împărtășim sentimentele și emoțiile, gândurile și durerile care ne frământă. Ele sunt refugiul nostru unde pribegim când nu mai putem suporta realitatea crudă. Acolo avem posibilitatea să ne creăm lumea perfectă, în care nu există durere, fățărnicie, minciună, nedreptate, ură, invidie, tristețe sau supărare. Totuși, după cum a spus Sigmund Freud: „ Pentru a supraviețui, noi avem nevoie de un vis ”.

Cartea este elementul central al creării unui psihic sănătos, a unei culturi generale, contribuind la lărgirea orizontului de cunoștințe, la îmbogățirea lexicului și la dezvoltarea noastră ca personalitate. Ea ne ajută să înțelegem și să pătrundem în tainele lumii. Din file descoperim sfaturi și culegem înțelepciune. Este comoara fără de preț, în care mințile lucide își adună cele mai frumoase gânduri, ca noi să le folosim în voie.

Un roman are același subiect, aceiași eroi și aceleași cuvinte, însă fiecare cititor îl percepe, îl interpretează într-un fel individual, diferit decât alții, luând ceea de ce are nevoie, ceea ce îl suplinește.

La fel ca un psiholog, ne ajută să ne descoperim pe noi înșine, să aflăm care este misiunea, menirea noastră pe pământ . Este predispusă să îndrume, să clarifice și să lumineze; tăcută, răbdătoare și oferindu-ne, ori de câte ori avem nevoie, același răspuns, fără a se supăra. Ele ne influențează modul de a gândi, schimbă viziunile asupra vieții și ne învață să prețuim ceea ce avem.

Inconștient, prin lectură, săvârșim un miracol, căci în așa mod ducem o conversație între propria lume lăuntrică cu ce a scriitorului. Citind mai multe cărți am dedus că niciodată nu te simți singur printre cărți, dar totodată m-am convins că „ au suflet ”, iar destinul și longevitatea vieții lor depinde de noi.

Relația este una particulară, în care se creează o anumită intimitate, un spațiu emoțional privat, păstrat cu mare grijă.

Susțin opinia manolesceană, deoarece, într-adevăr, cele mai bune cărți sunt psihologi mai profunzi decât persoanele, fiindcă, de cele mai deseori, ele mă citesc pe mine mai bine decât o pot face eu.

Elaborat de: Descalui Evelina, grupa S – 1611
Profesor: Lupu Doina

Proiect în cadrul disciplinei "Literatura Universală" de promovare a lecturii